štvrtok 7. februára 2013

Test podľa Colour Affects : Interiér podľa vašej povahy

Existuje toľko štýlov interiérov! Veľa z nich vás v niečom oslovuje, ale ktorý z nich je ten pravý pre váš interiér? Taký, čo vás po roku neomrzí a dlho bude spĺňať  predstavy ktoré máte o svojom ideálnom bývaní?
Svoj štýl vám pomôže definovať test podľa Colour Affects.  
Temperament a vlastnosti človeka sa odzrkadľujú aj vo vkuse, preferovaní štýlu, výbere materiálov a farieb. Odpovede si vyberte bez dlhšieho premýšľania.  Nejde o farby ktoré uprednostňujete vo svojom šatníku ale skôr prvý impulz, k čomu vás to skoro inštinktívne tiahne. Vy sami najlepsie viete, čo naozaj oslovuje vaše predstavy o kráse a pohodlí.

1 ktorá  z farebných kombinácii sa vám najviac páči?





















2 ktorý obraz sa vám najviac páči?

a / akvarel 












b / impresionisti  

c / olejomaľba 












d /  fotografie, op art, grafika














3 akú hudbu počúvate?
a/ pop, muzikálovú
b/ klasická hudba
c/ rock, rap
d/ jazz, súčasná klasická hudba, experimentálne formy

4 ak by ste sa teraz vrátili do detských  čias, úplne spontánne, akú profesiu si vyberiete?
a/  muzikálová speváčka /spevák
b/  kníhkupec
c/  detektív
d/  chirurg

ktorý z týchto odtieňov zelenej vás oslovil najviac


6 ktorý šperk by ste najradšej dostali (muži - darovali) ?



7   čo oceňujete na svojom bývaní, prípadne čo vám tam naozaj chýba?
a /   dostatok svetla, sviežosť, kontakt s prírodou
b /   elegantné priestory s vysokým stropom
c /   útulné prostredie, prírodné materiály, možno aj krb
d /  priestranosť, svetlo, rozľahlosť

8   v akom štýle  sa najradšej obliekate?
a /  svetlé farby, pokiaľ to počasie dovolí, vzdušné látky
b /  hodváb, kašmír – kvalitné, jemné látky, príjemné na dotyk
c / bavlnu, samet, ľan, pohodlie je pre mňa dôležité
d / jednoduchý ale dokonalý strih, satén, koža

9  ktorý odtieň červených tónov sa vám zdá najkrajší?

10 ktoré obdobie sa vám štýlovo páči najviac?
a /  50-te roky – Cadillac, Elvis
b /  oveľa skôr – romantizmus, 18 storočie
c /  70 te hippies, glam rock
d / ani jedno, žijem súčasnosťou

11 knihy ...
a / radšej časopisy
b /životopisné
c/ detektívky, romány
d/ zväčša z môjho odboru, literatúra faktu

12  akú kuchynskú linku by ste si vybrali
 a /  modernú, laminátovú s veselou atmosférou
     b /  s kvalitnými doplnkami, elegantnú, s brúseným chrómom
     c /  drevenú, s glazovanými kachličkami a medeným riadom
     d /   lesklú, čisté línie, minimalizmus a high-tech

     13 kvety...
       a /  tulipány

      b /  ruže

       c /  slnečnice

      d /  strelícia 



   14 ak máte riadiť ľudí
     a/  motivujem ostatných svojim entuziazmom
     b / radšej by som bol/a v pozícii šedej eminencie
     c /  postavím sa na čelo ale nikdy nežiadam od ostatných, čo by som nevedel/a spraviť aj sam 
   d/  určím priority a rozdelím prácu čo najefektívnejšie

 Zrátajte si počty odpovedí pri jednotlivých písmenách a zvážte pre svoj interiér štýl pod písmenami, ktoré a u vás umiestnili na prvom a druhom mieste. 
Štýly z rôznych skupín ale určite nemiešajte!



Najviac odpovedí A - Morninglight

Interiér plný svetla, pastelových farieb a svetlého dreva.
Vo vašom interiéri je kľúčovým prvkom dostatok prirodzeného svetla. Francúzske okná, presvetlené miestnosti priamy kontakt s prírodou, prípadne veľa črepníkových rastlín sa budú výborne dopĺňať s vašou príjemnou, optimistickou povahou. Vyberajte si nábytok zo svetlého, prípadne medovo sfarbeného dreva, napr. ratanový. Farby v takomto interiéri majú byť svieže, jasné, aj sýtejšie odtiene si zachovávajú istú ľahkosť. Typické farby pre tento interiér sú :
Z neutrálnych  vlnovobiela, holubičia sivá, alebo nugátová. Ak sa vám žiada viac farby, ľahko ich skombinujete buď s koralovou červenou, narcisovo žltou, jablkovo zelenou, aqua modrou, smaragdovo zelenou, marhuľovými tónmi.
 Tvary sú okrúhle, majú jemné línie. Pri zariaďovaní sa vyhýbajte ťažkému, tmavému nábytku, tmavým farbám, pôsobia na vás skľučujúco. Z kovov uprednostnite mosadz, alebo pozlátené povrchy. Jarné typy sa nadšene zaujímajú nové veci, majú optimistický postoj k svetu a iskrivý šarm. Aby ste sa dobre cítili, potrebujete dostatok svetla, pretože ľudia z tohto typu najčastejšie trpia syndómom zimnej depresie /SAD syndrome/.
Patria sem štýly – severský, prírodný so svetlým drevom, 50-te roky v Spojených štátoch, cukríkové farby



Najviac odpovedí B  - Dreamlight
Klasika a elegantncia, interiér s prvkami secesie, tlmenými farbami.
lasika a elegantncia, interiér s prvkami secesie, tlmenými farbami.
V interiéri uprednostnite elegantné, esovité krivky, oválne tvary, jemné tkaniny a klasické proporcie. Pokoj a uhladenosť je kĺúčovým slovom pre takýto domov, plný elegantných starožitností vyrobených z kvalitného dreva – atlasu, mahagónu, palisandru. Dreamlight osobnosti sa nikdy nebudú cítiť úplne spokojné v miestnostiach z nízkymi stropmi, či miestnosťami zariadenými plastovými stoličkami. Ideálne, v ich interiéri budú použité kvalitné materiály, drevené parkety, čínske orientálne koberce. Materiály musia byť mäkké, prírodné a hlavne príjemné na dotyk, pretože  majú výborne vyvinutý hmat. Textil s potlačou je tiež obľúbená dekorácia, ale na rozdiel od Morninglight typu uprednostňujete abstraktné motívy ako napríklad impresionistické kvety “voľne rozhodené” po látke.
Farby sú tlmené, s chladným podtónom – stredne sivá, levanduľová, púdrové tóny modrej, hnedej, ružovej. Z Dreamlight interiéru cítiť nadčasovosť,  nevtieravú eleganciu. Dreamlight typy sú rodení mierotvorcovia, so zmyslom pre mieru a harmóniu a so schopnosťou ju vytvoriť. Často majú umelecké sklony.
Patria sem štýly – provensálsky, klasický, viktoriánsky





Najviac odpovedí C  Firelight



Interiér v prírodných materiáloch a teplých farbách.
Máte  potrebu obklopovať sa pevnými, solídnymi vecami. Chrómové subtílne stolčeky  určite nie sú navrhnuté pre váš interiér. Uprednostňujete prírodné materiály, ktoré majú priznanú štruktúru –drevo, tehly, kameň, do istej miery sa radi inšpirujete prírodou.
Pravdepodobne vás zaujme interiér kde sú odhalené drevené trámy, ručne tkané koberce, odhalené tehly či krb. Brokát, samet alebo iné tkaniny s plastickým vzorom sú textílie dopĺňajúce atmosféru Firelight bytu, či domu. Do tohto štýlu spadá aj rustikálny štýl ale aj rôzne etnické interiéry – mexický, indický, koloniálny. Materiály použité v tomto interiéri musia mať punc autentickosti, prípadne aj s historickou hodnotou /babičkina truhlica alebo generáciami opatrovaný stôl/. Častejšie ako iní, snívate o živote v rodinnom dome, v spojení so záhradou.
 Farby – čokoládovo hnedá, odtiene béžovej - cappuccino, burgundská červená, olivovo zelená, šafránovo žltá, ametystovo fialová ale aj svetlejšie farby ale s teplým, žltastým podtónom je vhodné kombinovať s červenkastým drevom – jelšou,mahagónom, orechom.
Firelight typy milujú drámu, záhady, a radi pátrajú po príčinách vecí.
Patria sem štýly – koloniálny, rustikálny, všetky etno štýly– Afrika,India, Mexiko, ale aj moderné interiéry v teplých farbách a materiáloch

Najviac odpovedí D - Starlight
Minimalizmus, jednoduché čisté tvary a línie.
Potreba priestoru a jednoduché minimalistické línie sú klúčovými slovami pri popisovaní Starlight interiéru. Tak, ako v decembrovej zasneženej krajine vidíme kontrast a ostré línie, Starlight interiér má minimalistický štýl postavený na kontrastoch. Lesklé povrchy,  sklo, oceľ, spolu s ostrými líniami, kožou, mramorom, lakovaným nábytkom vytvárajú priestranný a zbytočnosťami nezaprataný interiér .
Práve takýto priestor je v súlade s vašimi potrebami. Farby biela a čierna sa nachádzajú len v tejto skupine farieb a často sa používajú na vytvorenie maximálneho kontrastu. Ďalej sem patria napríklad farby – citrónovožltá, kobaltovo modrá, ľadovo modrá, magenta.
 Starlight typy osobností uprednostňujú, keď sú veci mimo dohľadu, najlepšie uložené vo vstavaných skriniach. Sedačka s jednoduchými líniami, lakovaný nábytok, pár dekorácií umiestnených tak, aby ešte viac zvýšili drámu priestoru - to je váš ideálny priestor.
Použité materiály - lesklá dlažba, jednoduchý nábytok, dizajnérske kúsky, okná bez závesov vytvárajú puristickú atmosféru, ktorú by iní ľudia možno nazvali strohou.  No to je kľúčom k funkčnému minimalistickému interiéru – nezapratať si životný priestor, nechať voľnosť myšlienkam. Použité textílie sú väčšinou bez potlače, jednofarebné, ale aj jednoduché geometrické vzory a prúžky – /samozrejme len jeden typ/ môžu byť použité.
Zimné typy žijú v prítomnosti, nestavajú si vzdušné zámky a  pre  svoju zmysel pre realitu a sebadôveru často zastávajú vedúce pozície bez toho, aby sa o to vedome snažili.
Patria sem štýly – minimalizmus, japonský štýl, 80-te roky 20 storočia






 V prípade, ak ste mali dve prevažujúce skupiny odpovedí... Veľmi málo ľudí má črty povahy čisto z jednej skupiny. Take, ako je veľmi málo čistých flegmatikov, či cholerikov, tak isto máme aj povahu z inej skupiny ako je tá naša hlavná, prevažujúca. V tom prípade je lepšie aj sa štýl prispôsobí aj skupine v druhom najväčšom zastúpení.

Zásadným omylom by bolo miešať dva odlišné štýly do jedného – napríklad  provensálsky štýl s japonským minimalizmom. Preto radšej zvoliť farby z jedného štýlu, a materiály a línie z druhého.


 www.rooomix.sk



 Test je vytvorený podľa teórie Colour Affects*
na jar 2013 sa uskutoční víkendový workshop, kde sa účastníci dozvedia viac detailov ohľadne interiéru, zariadia si vlastné bývanie podľa farieb, štýlov a najmä podľa toho, čo najviac svedčí vlastnému temperamentu a povahe. Viac detailov - napíšete na info@colourandsense.com     





 







 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára