piatok 22. februára 2013

Prírodný štýl v interiéri


Pozitíva: je veľmi prirodzený, pripomína prírodu,  je ťažké ho úplne pokaziť


Negatíva: pri nedbalom dávkovaní farieb sa ľahko stane nudný, ako duny piesku




   Bývanie v béžových odtieňoch pieskovej, cappuccino, tmavohnedej je stale obľúbené.

 Nikdy nevychádza z módy a boli roky, keď bolo priam mainstream aj v komerčných interiéroch.

Umne zladené pôsobí veľmi elegantne a zároveň príjemne a upokokujúco. Tieto črty mu dodávajú hnedé tóny, odtiene farby,  ktoré v prírode vídame najčastejšie.  Podobné pocity v nás vyvolávajú aj v prípade, keď sú použité inde.

Ako sa ale vyhnúť tomu, aby sa váš krémový interiér zdal fádny

1 zásada – VRSTVITE  Pri výbere základnej farby určite neopomeniete krémovú, slonovú kosť, okrovú, bielu kávu alebo farbu zrelého obilia. Ako kontrast k nim vyberte čokoládovo hnedú, ebenovú, wenge, zemité tóny. To je dobrý podklad na rozohratie sýtejších odtieňov – nebojte sa siahnuť ak po iných odtieňoch hnedej – mahagónová, škoricová, hrdzová hnedá.







2 zásada – MATERIÁLY. Človek má 5 zmyslov a tie sú istým pôsobom prepojené – zrak nám napovie, čo má očakávať hmat. Nielen farbou sa tvorí atmosféra, štruktúra látok, podlahy, kobercov alebo žalúzií hrá rovnako významnú úlovu v celkovom pocite z priestoru.

Vyskladaním hladkých materiálov (steny, podlaha, drevený nábytok) a štruktúrovaných –tkaný koberec, našuchorené vankúše, ozdobné strapce alebo štruktúrovaný prehoz aj týmto trikom odstránite vizuálnu nudu.

Úplne rovnaký odtieň vyzerá odlišne na hrubo pletenej deke a inak na do hladka vystierkovanej stene.












Čomu sa vyhnúť

Prirodzený, elegantný, pohodlný – k týmto prívlastkom sedia prírodné materiály. Vynechajte umelé materiály – plasty, najlepšie aj laminát, koženku a umelé príliš lesklé, priesvitné látky.



Ak sa vám predsa len po čase zažiada iná farba ako odtieň hnedej, s prehľadom použite tlmené zelené tóny. Na rozveselenie a oživenie poslúži aj oranžová alebo burgundská  červená.

www.rooomix.sk

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára